

Interview met
Frédérique Van Riessen & Stijn Duijf
Wat doen jullie en voor wie doen jullie dat?
Frédérique: “Met een team van tien medisch adviseurs geven wij, op verzoek, medisch advies bij een letselschadeclaim. De vraag kan afkomstig zijn van een belangenbehartiger van de betrokkene met letselschade, van de aansprakelijke verzekeraar of van beide partijen samen. Zij kunnen ons om een onafhankelijk medisch advies vragen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van ernstig, langdurig en/of niet-objectiveerbaar letsel, als er twijfel is over de blijvende beperkingen naar aanleiding van het ongeval of als beide partijen het oneens zijn over de medische gevolgen daarvan.”
Hoe komen jullie tot een medisch advies?
Stijn: “We halen onze informatie in eerste instantie uit het medisch dossier van de betrokkene met letselschade. Denk aan het opname- en operatieverslag van het ziekenhuis, een brief van de afdeling spoedeisende hulp, een verslag van de fysiotherapeut en dat soort documentatie. Maar omdat behandelend artsen vooral gericht zijn op het herstel van een patiënt, ontbreken details over het ongeval in hun verslagen soms. Om de letselschade van de betrokkene en de gevolgen
voor de lange termijn goed te kunnen beoordelen, vinden we het verhaal van de betrokkene ook belangrijk. In dat geval is er altijd de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek met een van onze medisch adviseurs. Op basis van alle informatie geven wij een onafhankelijk medisch advies aan onze opdrachtgever(s), waarin wij een uitspraak doen over klachten in relatie tot het ongeval. In begrijpelijke woorden, zodat ons advies voor alle partijen zo helder mogelijk is.”
Hoor je wat jullie opdrachtgever(s) met het medisch advies doen?
Stijn: “Meestal niet en dat vind ik op zich niet zo erg. Het is ook fijn om een zaak af te kunnen ronden en het vervolgens los te laten. Al ben ik soms wel benieuwd hoe het met iemand gaat.”
Over Frédérique Goudsmit-Van Riessen
Frédérique Goudsmit-Van Riessen (1992) werkte na haar studie Geneeskunde op de spoedeisende hulp van verschillende ziekenhuizen. In maart 2022 kwam ze als medisch adviseur naar de Bureaus. Sinds 1 september 2024 is zij senior medisch adviseur en stuurt zij in die functie de medisch adviseurs aan.
Welk dossier heeft invloed (gehad) op je privéleven?
Frédérique: “Uit onderzoek is gebleken dat slachtoffers van een ongeval met letselschade met aansprakelijkheid langer klachten houden dan slachtoffers met hetzelfde letsel zonder dat er sprake is van aansprakelijkheid. Die laatste groep herstelt over het algemeen sneller en beter. We zien vaak dat mensen lastig kunnen omgaan met het feit dat hun medische beperking(en) door een ander zijn veroorzaakt. Ik begrijp dat wel. Situaties waarbij het letsel is veroorzaakt door iemand die in het verkeer alcohol of drugs heeft gebruikt, vind ik het meest schrijnend. Zeker als de dader er fysiek gezien relatief goed vanaf komt en de betrokkene niet. Sinds ik bij de Bureaus werk, zit ik ook anders in mijn auto. Ik probeer mij zo min mogelijk te laten afleiden en pak bijvoorbeeld nooit mijn telefoon uit de houder. Door mijn werk besef ik dat er veel mensen met angst in de auto kunnen zitten. Ik probeer daarom ruim op tijd te remmen achter iemand. Ik wil de weggebruikers voor mij niet het gevoel geven dat ik bij hen achterop rijd of bij hen angst aanwakkeren.”
Stijn: “Ik heb in diverse casussen gezien dat een groot of klein ongeval grote gevolgen kan hebben. Zoals die van een jong meisje dat op het schoolplein in een boom klom, waarbij de tak afbrak en zij meters naar beneden viel. Of die van een vrouw die op de fiets licht werd geraakt door de buitenspiegel van een passerende auto en hard op haar hoofd viel. Ik ben zelf voorzichtiger geworden en waarschuw mijn kinderen tot vervelens toe dat een ongeluk echt in een klein hoekje zit.”
“Uit onderzoek is gebleken dat slachtoffers van een ongeval met letselschade met aansprakelijkheid langer klachten houden dan slachtoffers met hetzelfde letsel zonder dat er sprake is van aansprakelijkheid.”
Jullie werkten jarenlang in het ziekenhuis en nu bij de Bureaus op kantoor. Hoe is dat?
Stijn: “In het ziekenhuis werkte ik in een tak van de zorg waarbij ik maximaal anderhalf uur per dag direct patiëntencontact had. Het grootste deel van de dag besteedde ik aan bellen, mailen, het invullen van iemands status en ander administratief werk. Dat begon mij steeds meer te irriteren. Ook maakte ik lange dagen, zodat ik weinig tijd had voor familie, vrienden en hobby’s. Het gevoel van urgentie en spoed is nu weg, het schrijven van medische adviezen is veel beter planbaar. Hierdoor ervaar ik meer structuur en rust in mijn persoonlijke leven. En het is fijn dat ik nog steeds medisch inhoudelijk bezig ben. Ik ben en blijf tenslotte een arts.”
Frédérique: “Voor mij geldt een beetje hetzelfde, ook ik stond nauwelijks aan het bed van patiënten en was veel tijd kwijt aan administratieve taken. Toch mis ik de actie en dynamiek van de spoedeisende hulp en de sfeer van het ziekenhuis wel. Het gaf mij altijd een fijn gevoel als ik iets kon betekenen voor iemand, al was het werk af en toe best heftig. In mijn huidige functie ben ik veel meer bezig met de gevolgen van letsel op de langere termijn en ook dat grijpt mij soms aan. Door het afwisselende letsel blijft het werk interessant. Het feit dat ik tegenwoordig nieuwe medisch adviseurs mag inwerken en opleiden, maakt mijn werk nog leuker.”
Over Stijn Duijf
Stijn Duijf (1986) volgde na zijn studie geneeskunde de opleiding tot ziekenhuisarts en werkte in totaal ruim 15 jaar in de zorg. In 2024 werd hij na een tip op het schoolplein waar zijn kinderen naar school gaan medisch adviseur bij de Bureaus.
Meer blogs • Meer blogs • Meer blogs •
Meer blogs • Meer blogs • Meer blogs •
Meer blogs • Meer blogs • Meer blogs •
Meer blogs • Meer blogs • Meer blogs •
Meer blogs • Meer blogs • Meer blogs •
Meer blogs • Meer blogs • Meer blogs •
Meer blogs • Meer blogs • Meer blogs •